Historie Polderluid!

Polderluid is het Jachthoornblazersgezelschap in de Hoeksche Waard opgericht in 1991.

Een aantal fervente jagers besloot destijds de jachthoorn op te pakken en leerden zichzelf signalen blazen. 1991 is dan ook het jaar waarin de groep blazers zich officieel verenigden.

De naam Polderluid werd bedacht door wijlen Maarten Keijzer. De Hoeksche Waard bestaat uit polders en de jachthond geeft luid in de polder. Zo ontstond de naam “Polderluid”.

Martien de Koning werd voorzitter voor de daaropvolgende periode van grofweg 20 jaar en Henk Romein dirigeerde de blazers.

Het niveau ging door de jaren heen gestaag omhoog. Op een gegeven moment werd het dirigeerstokje van Henk Romein overgenomen door Henk Vrijlandt. De groep presteerde behoorlijk goed en greep de eerste prijs in Bronkhorst, tijdens het Nederlands kampioenschap Jachthoornblazen. Een kroon op het muzikale samenzijn van de vereniging!

De andere Nederlandse groepen bevonden zich, evenals Polderluid, in stijgende muzikaliteit. De verschillen tussen de groepen werden kleiner en dat maakte de kampioenschappen nog leuker en vooràl spannender. Het niveau hield stand en wederom mocht Polderluid zich Nederlands Kampioen noemen.

Polderluid zit verankerd in de Nederlandse top van jachthoorn blazend Nederland. En daar zijn wij trots op!

Vandaag de dag dirigeert Nico van Vliet Polderluid de eresignalen, marsen en fanfares. Hij was tijdens zijn arbeidzame leven hoornist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Mede daardoor wist Nico van Vliet Polderluid de nóg fijnere kneepjes van het blazen bij te brengen.

Polderluid is door de jaren heen altijd een volwaardige en solide Jachthoornblazersgroep gebleven, tot op de dag van vandaag!

Polderluid nu

Polderluid blaast iedere woensdagavond met veel plezier op de hoorns. Er wordt geblazen op twee soorten jachthoorns, namelijk de Pless/- en de Parforcehoorn. De Pless kent vijf natuurtonen en de Parforce zeven. Er wordt geen gebruik gemaakt van ventielen. Er worden marsen, fanfares en signalen geblazen. Signalen zijn van oudsher een eresignaal voor het wild.

Polderluid verzorgt optredens voor diverse opdrachtgevers, waaronder overheidsorganen, bedrijven, particulieren maar ook organisaties van uiteenlopende evenementen.
Restaurants vragen Polderluid om (wild)diners aan te kondigen, te begeleiden of om gasten een warm welkom toe te blazen.

Naast het blazen wordt tijdens de optredens uitleg gegeven over de hoorns, de jacht en uiteraard het jachthoornblazen. Dat maakt het hele optreden compleet maar zéker ook interessant voor alle aanwezigen.
Polderluid blaast het hele jaar door in het NLS-gebouw in Klaaswaal en tijdens de zomervakantie iedere woensdagavond op een andere locatie in de Hoeksche Waard. Zelfs in Rotterdam komen we één avond bij elkaar in de zomervakantie.

Veel blazers komen uit de Hoeksche Waard, maar er zijn ook een aantal leden die van buiten de Hoeksche Waard komen. Sommige leden hebben een actieve binding met de jacht en anderen leden weer niet.
En dàt is het mooie van Polderluid, iedereen is welkom en voelt zich welkom. Je zult het zéker naar je zin hebben bij onze mooie en gezellige club blazers!

Scroll naar boven